Jesusmanifestation i Skellefteå

 

Skellefteåskylt
Man anar vad som är viktigt i Skellefteå…

I lördags ägde Jesusmanifestationen i Skellefteå rum för första gången. (Omskrivet i Dagen, ”omtalat” i Västerbottensnytt.) Jag var med i ledningsgruppen och har jobbat ganska mycket med marknadsföringen tillsammans med informatören i min församling. Han lyckades ordna så att vi fick synas på de stora evenemangsskyltarna vid stadens infarter (se bilden här bredvid). För ett par dagar sen kom en intressant kommentar på manifestationens facebooksida. Det var en som hade råkat höra ett par kvinnor på bussen (som just hade passerat nämnda skylt) diskutera kring saken:

”Jesusmanifestationen” säger den ena spontant när hon läser på den stora skylten vid vägkanten. ”Ja dit ska jag då inte” svarar den andra med hånfullt skratt. ”Så pinsamt” säger den första, ”att de får annonsera sådär”.

Den som lämnade kommentaren fortsatte med att resonera kring hur stolt hon var över att vi annonserar så, samt citerade Petrusbrevet: ”Saliga är ni om ni skymfas för Kristi namns skull, ty härlighetens ande, Guds ande, vilar över er.”

För mig sätter också hela situationen fingret på en vanlig sammanblandning i Sverige. Vi blandar ihop stat och civilsamhälle med varandra. Man tänker att staten ska ju vara sekulär, och så även samhället. Idémässigt hänger det väl samman med modernismens pacificerande av religionen genom att förpassa den till det privata, individuella rummet. Jag håller helt med om att staten ska vara sekulär, men Gud bevare oss för ett samhälle som inte har utrymme för tro och religion. I civilsamhället måste det finnas utrymme för olika religiösa grupperingar att båda synas och verka. Annars har vi bara en annan form av enhetssamhälle, fast där statsreligionen blivit ateismen.

Man kan tänka mycket kring detta med Jesusmanifestationer. Men kanske finns det en poäng med att göra något synligt ibland. Visa att det här är faktiskt vår plats också.

Kvinnorna på bussen behöver inte alls gilla Jesusmanifestationen. De behöver inte ens gilla att vi fått utrymme att annonsera på kommunens evenemangsskyltar. Men jag hoppas de förr eller senare kan få upptäcka att det ska få rymmas i samhället precis som även (som det står på skylten i övrigt) vårmässan, vildmarksdagarna, kammarkören och Skellefteå AIK gör.

Nedan ett par bilder från vår manifestation.

manifestation 1
Manifestation – fotograf PO Sjödin

 

Manifestation - fotograf PO Sjödin
Manifestation – fotograf PO Sjödin

About Pär Parbring

Präst i Skellefteå Sankt Olovs församling. Döpt i Svenska kyrkan, uppvuxen och konfirmerad i katolska kyrkan. Rekonverterade och blev präst. Fortfarande en ganska katolsk lutheran. Snöar lätt in på många saker, allt från enstaka grekiska ord i bibeln till mixtrande med android-mobiler.
This entry was posted in Möten. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>