Alla ska inte med

bibeln-1291732823Inför kyrkovalet har jag nåtts av två budskap. Båda från Socialdemokraterna. Det ena är ”rösta i kyrkovalet så att inte Sverigedemokraterna får makt”. Det andra: ”Rösta på Socialdemokraterna. Det skulle Jesus ha gjort”.

Medan det första argumentet är så andefattigt att jag slängt röstkortet i ren uppgivenhet är det andra i alla fall uppseendeväckande nog att få mig att skriva om det. Vilket också är hela syften med den SSU-stämplade kampanjen:

”Vi är glada över att vi har fått folk att prata om kyrkovalet. Det är det som är målet med den här kampanjen”, säger SSU:s talesperson.

Så av dessa två argument får jag veta att jag ska prata om kyrkovalet och rösta i kyrkovalet – närmare bestämt på Socialdemokraterna för det skulle Jesus ha gjort.

Det hade ju varit enklare att få den socialdemokratiska politiken presenterad utan att behöva gå omvägen om Bibeln men man tager vad man haver så jag slår upp Matteusevangeliet för att hitta spår av sossen Jesus.

Det som alltid slår mig när jag läser evangelierna efter en längre tids uppehåll är att Jesus absoluta kärnverksamhet är att bota sjuka och driva ut andar. Vart tredje kapitel behandlar ett sådant mirakel. Men det är ingenting som Svenska kyrkan ägnar sig åt i någon större utsträckning. Så om det är den socialdemokratiska teologin kanske man snarare borde satsa på att infiltrera Livets Ord.

I övrigt är det svårt att hitta en entydig politisk linje hos Jesus.

Å ena sidan verkar han vilja riva upp arbetsmarknadens regelverk och låta lärjungarna jobba även på sin lediga dag (Matt 12:1-8). Å andra sidan förespråkar han en extrem utjämningspolitik där den som arbetar en timme per dag ska få samma lön som den som jobbar heltid (Matt 20:1-16).

Jesus betalar också bara med viss motvilja sin skatt och verkar inte tycka att det är ett dugg sexigt (Matt 17:24-27).

Tydligast är hans sexualpolitik där han å ena sidan är närmast republikan:

”Den som skiljer sig från sin hustru av annat skäl än otukt och gifter om sig, han är en äktenskapsbrytare.” (Matt 19:9)

Å andra sidan verkar Jesus ha legat i framkant i hbtq-debatten:

”Det finns sådana som är utan kön från födseln och sådana som av människor har berövats sitt kön.” (Matt: 19:12)

Och kanske skulle Jesus i själva verket ha uppskattat Gudrun Schymans ”död åt familjen” och röstat på Feministisk initiativ:

”Jag har kommit för att ställa en man mot hans far, en dotter mot hennes mor, en sonhustru mot hennes svärmor.” (Matt 10:15)

Men jag antar att det är passager som denna som SSU gärna vill se som socialdemokratiska:

”Om du vill bli fullkomlig så gå och sälj allt du har och ge åt de fattiga.” (Matt 19:21)

En ganska radikal socialdemokrat, får man nog säga.

Samtidigt står en sak väldigt klar efter en genomläsning av det stränga Matteusevangeliet: Alla ska inte med. Tvärtom är himmelriket stängt för de allra flesta moderna svenskar. Även socialdemokrater.

About Staffan Fredén

Journalist och amatörmusiker med stora sjok av en teol kand och övergivna prästdrömmar i kappsäcken. Lever i Stockholm. staffan.freden@gmail.com
This entry was posted in Evangelium, Svenska kyrkan. Bookmark the permalink.

5 Responses to Alla ska inte med

 1. Rebecca Söderblom says:

  Bra där, sysslo! :-)

 2. Kalle says:

  Man tycker kanske att en bekännande kristen ska kunna stava till lärjunge. Men det är väl ungefär så djup din tro är.

  • Staffan Fredén says:

   Tack för ditt påpekande. Naturligtvis avgörs trons djup av hur slarvigt man korrläser sina blogginlägg. Felet är nu åtgärdat.

  • Sofia Lilly Jönsson says:

   Okej, tänkte ta bort den här kommentaren men Staffan hann svara först. Håll nivå på kritiken.

 3. Gunilla Åberg says:

  Staffan, idiotiska argument från SSU, måste jag säga. Hade tänkt strunta i valet eftersom jag inte förstår vad partierna har i en frikyrka att göra. Men en vän argumenterade i dag för att vi s. skall visa oss vara ett vinnande lag inför EU och Riksdagsval ( inte hans ord). Och uppmuntra diakoner (!), eftersom det är de som går till de sjuka och fattiga. Tro det den som vill.
  Så hjälp mig att förstå varför jag skall rösta överhuvudtaget. Kan inte ens hitta ngn Broderskapsrörelse eller motsvarande i detta län.
  moster G

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>