De har kidnappat min kyrka

wanja2Under dagarna fram till den 15 september kommer Evangeliums fasta bloggare att skriva signerade texter på temat kyrkovalet. På så vis vill vi skildra olika perspektiv och lyfta frågor som är aktuella för oss. Välkommen att delta i samtalet med din kommentar här eller på en egen blogg (då en länk läggs under inlägget som du kommenterar).

Först vill jag passa på att gratulera Socialdemokraterna till en lysande valrörelse inför söndagens kyrkoval! Genom att outtröttligt måla upp valet som ett icke-religiöst anti-val lär partiet få precis det sköna avstamp inför nästa års – riktiga – valrörelse som de har önskat sig.

Partiet har, ivrigt påhejat av Helle Kleins Seglora Smedja och en snabbt tilltagande mängd aningslösa kändisar och journalister, fått kyrkovalet till att bara handla om en enda sak: Att inte rösta på Sverigedemokraterna.

Senast i raden av nyttiga idioter är Maria Schottenius som i fredagens DN gjorde ett sista försök att piska upp lite engagemang för valet. Och det enda hon gör är att åter veva mantrat ”stoppa Sverigedemokraterna”.

Ett luddigt hot ruvar vid horisonten när ”SD mobiliserar”. Ett hot som Schottenius et consortes inte ens försöker konkretisera. VAD kan hända om SD gör ett framgångsrikt val? Ingen verkar veta. Och jag tror att socialdemokratin är nöjd med detta faktum.

Socialdemokraternas toppnamn till kyrkomötet, Wanja Lundby-Wedin, skulle ju till exempel kunna surfa in på Svenska kyrkans webbplats och läsa på lite om vad kyrkomötet egentligen sysslar med:

”Kyrkomötet beslutar i frågor som handlar om kyrkoordningen (Svenska kyrkans regelverk) och andra frågor som har betydelse för hela Svenska kyrkan, till exempel kyrkohandboken och psalmboken.”

Men hon vill inte tala om teologi eller psalmböcker. Det är oväsentligheter för hennes syfte.

”Det här valet handlar inte om teologi, det har vi lämnat över till präster och biskopar”, säger hon i en intervju med tidningen Dagen.

Hon erkänner att hon inte har någon vidare koll på kyrkan och finner det till och med passande att ironisera över sin totala brist på kyrklig erfarenhet:

”Jag har en son som ska prästvigas i januari. Jag får ha honom som coach.”

Säger personen som toppar Socialdemokraternas lista till kyrkomötet. Men Wanja Lundby-Wedin är i alla fall en smula ärlig när hon säger ”det här valet handlar om politik, inte religion”.

(Jag drar mig apropå detta till minnes hur Gustaf Sjökvist, i decennier domkyrkoorganist i Storkyrkan, hälsade på mindre församlingsaktiva medlemmar i kyrkorådet med ett sardoniskt ”jag tror inte att vi har träffats förut”.)

Socialdemokraternas strateger struntar ju uppenbart i kyrkans inre liv. Här handlar det om att sno åt sig makt för maktens egen skull. Och att ge Sverigedemokraterna en rejäl motgång ett år före riksdagsvalet.

”Om SD får vind i seglen så kan det spilla över till val som är framför oss. Det är inte oviktigt”, medger Wanja Lundby-Wedin.

Men vad Socialdemokraterna vill in i kyrkans beslutsfattande organ att göra – förutom att sno platser från SD – är inte lätt att veta.

På Socialdemokraternas valsajt möts jag av plakatorden ”Socialdemokraterna går till val för en öppen folkkyrka med framtidstro.”

Till skillnad från en sluten och dystopisk elitkyrka då, antar jag.

Nej jag blir inte klok på det här valet. ”Rösta på något annat än SD”. Är det allt det handlar om?

Jag klickar runt bland de övriga nomineringsgruppernas valsajter. Försöker hitta någon form av konkreta vallöften.

Jag hittar bland annat följande slagord:

Borgerligt alternativ: ”Lägg din röst på kyrkan på söndag!”

Frimodig kyrka: ”En kyrka nära dig – för människor som längtar.”

Kristdemokraterna: ”För en levande kyrka”

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK): ”POSK – ett gott val”

Öppen kyrka: ”Välkommen till Öppen kyrka – en kyrka för alla!”

Centerpartiet och Vänstern är mer konkreta men jag har resignerat för länge sedan.

Jag har marinerats i kyrklighet hela mitt liv. Från barndomens rundturer till alla Upplands kyrkor med mormor, via prästsvärmerier på 90-talet och decennier i olika kyrkokörer. Ändå förstår jag inte vad kyrkovalet handlar om. Och det verkar ingen annan göra heller.

När sedan Wanja Lundby-Wedin kliver högst upp på Socialdemokraternas lista och säger att valet inte handlar om religion knycklar jag ihop röstsedlarna utan en sekunds tvekan.

Precis som jag får känslan att det inte är för HBTQ-rörelsens skull som riksdagspartierna mangrant tågar i Prideparaden känns det nu som att min kyrka kidnappas i politiska syften.

I mina mest subversiva stunder hoppas jag på ett katastrofalt lågt valdeltagande och en storseger för SD. Då kanske äntligen kyrkan vaknar och stöper om sig från grunden. Kastar ut politikmånglarna ur templet.

Men jag tippar att det i stället blir en storseger för Socialdemokraterna och en flygande start på den riktiga valrörelsen.

About Staffan Fredén

Journalist och amatörmusiker med stora sjok av en teol kand och övergivna prästdrömmar i kappsäcken. Lever i Stockholm. staffan.freden@gmail.com
This entry was posted in Kyrkoval, Svenska kyrkan. Bookmark the permalink.

11 Responses to De har kidnappat min kyrka

 1. Mary says:

  Ville bara påpeka att jag inte alls tror att Wanja Lundby-Wedin saknar kyrklig erfarenhet, jag har sett henne i vanliga mässor. Sedan vad man tycker om Kyrkomötet och vad man vill att valet ska handla om är en annan sak, där håller jag nog med dig mer än henne, men det är ju viktigt att skilja mellan sak och person.

 2. Klaus S says:

  Håller ju hundra med dig i princip, men…ok, de har kidnappat. Men hur mår den kidnappade av kidnappningen? Vad får kidnappningen för konsekvenser för den kidnappades framtid och för dem som den kidnappade har till uppgift att hjälpa och rädda?

 3. Bo Rosengren says:

  Dystopin ligger och lurar bakom hörnet.

 4. Marta Axner says:

  Jag ska inte bemöta allt du skriver, bara säga att nog har vi socialdemokrater har ett konkret program med sakfrågor som vi vill arbeta med nationellt och lokalt. Vad jag själv vill arbeta för i kyrkomötet har jag skrivit om här: http://www.martaaxner.net/2013/09/14/mina-valloften-en-solidarisk-engagerad-och-oppen-folkkyrka-i-hela-landet/

 5. Klaus S says:

  ”Antidemokratiska krafter har länge verkat för att ta bort det demokratiska inflytandet till förmån för någon form av ­expertstyre.”

  Anders Lindvall i dagens Aftonbladet.

  ”Antidemokratiska krafter”…
  Nu tar han väl i för mycket ändå.

 6. Klaus S says:

  Man kan säga att kyrkan är en del av samhället. Visst. Och det finns delar av samhället som inte är kyrka.
  Men det omvända är också sant: samhället är en del av kyrkan, och det finns delar av kyrkan som inte är samhälle.

 7. Jonas Nilsson says:

  Att leva i Sverige är att leva med sossar och sverigedemokrater. De senare menar att de förra misslyckats och surfar på invandringspolitiken. De förra surfar på de senares främlingspolitik.
  När nu borgerligheten slutat att vara borgerlighet – vem är nu inte längre med i ett arbetarparti – får vi nog leva mellan de förstnämnda hötapparna. Men antagligen sjunger ingendera av båda lägren högre i doppsalmen, det får kantorn göra för det är vederbörande ersatt för.
  Är detta ett gudomligt sätt att hålla en trosgnista vid liv?
  Gud hjälpe de präster som ska betjäna denna församling. Våra retreathus är livsavgörande vattenhål. Våra skogar är våra öknar. Att binda sig vid kristenheten utanför landet kanske kan hjälpa en tid men är i längden ohållbart. Vår folkgemenskap är större än landets, liksom Kristi.

 8. Willem-Jan Fens says:

  Ärligt talat fattar jag inte vad som är kidnappad. Det viktigaste i kyrkan styrs inte av politiker, och gjordes inte heller det före 2000, när vi hade statskyrkan. Jag är kritisk till det dyra valsystemet, men att något parti skulle ha makt i kyrkan ställer jag mig frågande till. Att maktgalna människor kan använda det politiska systemet är sant, men de kommer även fram i frikyrkorna och katolska kyrkan, utan politik valsystem.

 9. Christoffer Skogholt says:

  Willem-Jan Fens: kyrkomötet är det högsta beslutande organet i Svenska Kyrkan och fattar många väldigt viktiga beslut om kyrkans inriktning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>