Dikten – en användbar textgenre

pen_paperJag har fått första texten idag från en deltagare i vintermötet Att skriva ordet (10-11/1). Det är en dikt. Dikter kan publiceras på kultursidorna, men det är en lite ovanligare textgenre; oftast är det runt jul som lyrik och småprosa tas med i tidningen som beställningar av kända författare. Dikten har i vår tid blivit en genre för det mer privata och kanske det högstämda.

Men inte bara. Göran Greider brukar skriva ledartexter i formen av dikter. Där väver han samman storpolitiken med det privata livets betraktelser från Hagen, med katterna och hunden. En gång skrev han en dikt på Newsmill (”Den borgerliga övermakten/slukar en/förborgerligad socialdemokrati”) och uppmanade läsarna att formulera sina kommentarer som dikter. Och de gjorde det! Hela kommentarsfältet fylldes av mödosamt ihopknåpade rim, limerickar och fri vers med en lätt sarkastisk udd mot Greiders egen till synes lätt framsprungna diktstil.

Det var en stor stund för kulturjournalistiken och jag minns att jag tänkte att det här med dikt borde vi använda oftare, för alla möjliga ämnen. Jag tänker förstås också på Stig Dagermans dagsverser eller Tage Danielssons skämtsamma dikter. Vad kan dikten göra som ingen annan textgenre kan? Finns det något dikt-specifikt?

PS Apropå bildvalet, förresten – varför tänker man att dikten skrivs för hand?

About Sofia Lilly Jönsson

Musikvetare och kulturskribent i Stockholm, chefredaktör och ansvarig utgivare för Evangelium. Döptes en månad gammal, förstod varför trettio år senare.
This entry was posted in Rum, Vintermötet. Bookmark the permalink.

2 Responses to Dikten – en användbar textgenre

  1. Piedra says:

    För mig är i alla fall det diktspecifika att jag har lättare för att fånga en känsla eller en tanke i en ganska kort och koncis dikt än om jag skriver prosa. Och jag vrider till orden betydligt mer än i prosa. Bilden tycker jag är talande; åtminstone mina dikter skrivs alltid – utan undantag – för hand. Det är nog bara genom handen och pennan som jag kan förmedla mina tankar, känslor och idéer i diktform. Märkligt för prosa går bra att skriva på dator.

    • Sofia Lilly Jönsson says:

      Intressant att höra! Peter LeMarc sa på TV häromdagen att han skriver en låt på en halvtimme eller lite mer, för att en låt motsvarar en känslostämning och dagen efter är man i en annan stämning. Det kan jag känna igen som ett diktmodus, det där att fånga en känsla som du skriver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>