Feg politik

Stefan_Jarl_1130104c
Regissören Stefan Jarl. FOTO: ADAM IHSE/TT (bild från svd.se)

Okej, detta är en skandal. Eller borde bli. SVT bekräftar att man väljer att inte visa Stefan Jarls film ”Godheten” före valet av politiska skäl.

Det här är ett fegt sätt att undvika att hantera att världen är politisk, mångkulturell, konflikt. Jag går inte fri från det själv; det är jättesvårt att navigera i det politiska minfält som är Svenska kyrkan. Man får inte göra sig för mycket vän med någon. Man får inbjudningar till saker som ligger mittemellan arbete och fritid. Ändå måste man som redaktör nätverka för att det ska finnas någon kontakt mellan ämnen och skribenter å ena sidan och tidningen å andra sidan.

Hur mycket funderar de som bestämmer på Sveriges Television över det här? Hur mycket funderar de som bestämmer i Svenska kyrkan?

Jag är arg.

About Sofia Lilly Jönsson

Musikvetare och kulturskribent i Stockholm, chefredaktör och ansvarig utgivare för Evangelium. Döptes en månad gammal, förstod varför trettio år senare.
This entry was posted in Evangelium kommenterar. Bookmark the permalink.

4 Responses to Feg politik

 1. David says:

  Vari består skandalen?
  Vad har detta med Svenska Kyrkan att göra?

  • Sofia Lilly Jönsson says:

   Skandalen är att en fri redaktion fegar för politisk kritik. Det är tvärtom precis före ett val som sånt här ska upp, diskussionens vågor ska gå höga, tankar om ideologi ska sträckas ut. SVT:s valbevakning kommer alltså att bestå av sövande paneldebatter mellan medietränade partiledare och statsvetares kommentarer. Fegt.

   Det är mycket likt hanteringen av konflikter i Svenska kyrkan. Det uppfattas som mycket obehagligt om man har tankar som går utanför de godkända mallarna.

   • Niklas says:

    Håller helt med, det är just nu ideologi ska diskuteras, istället får vi ordbajsare till politiker som knappt kan ge ett svar på de pragmatiska frågorna, än mindre de ideologiska. Filmen är för övrigt väldigt välgjord, det är en skandal att SVT vägrar visa den. Att det skulle bryta mot deras ”balans” är rent skitsnack, nästan alla politiker står för exakt motsatt syn på samhället och får ändå sitta i TV-rutan och snacka skit varenda dag. Det är förjävligt och även jag är arg, att SVT ska ägna sig åt politisk censur borde vara otänkbart.

 2. Klaus S says:

  De hade ju lätt kunnat få till balansen genom att, till exempel, omedelbart efter filmen sända en intervju med någon som tycker tvärtemot Stefan Jarl.
  Eller handlar det om att Jarls film är för bra, för effektiv, för sann?
  En halvtafflig systemkritisk film hade kanske varit ok? Men då hade den varit för dålig för att sändas i stället. Alltför bra eller alltför dålig, omöjlig att visa hursomhelst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>