Gamla nyheter

den gode herden

Liksom resten av Sverige nåddes jag i morse av Dagens Nyheters avslöjande av polisens register över romer i Sverige. Som vore det 1930-talet igen har människors liv av polisen systematiskt dokumenterats, rörelsemönster har nedtecknats, information om släkter och blodsband har samlats och kartlagts. Förutom det faktum att det är olagligt att upprätta sådana register är det djupt ovärdigt och vittnar om en människosyn som är minst sagt mycket problematisk. Många har idag uttryck sin avsky inför det inträffade och också dragit parallellerna till Europas historia och framförallt Sveriges smutsiga historia från världskrigens tid.

Som kristen är det min otvetydiga uppgift att ta avstånd från synden, ja, hata det onda. Men det är också mitt uppdrag att både älska och försöka förstå syndaren, för det handlar inte bara om ”andra” utan i allra högsta grad om mig själv. Därför vill en del av mig förstå dem som medverkat till att upprätta registren. Jag vill förstå, och frågar mig vad det är som händer inom en människa när hon sätter sig över lagen och etiken på det här sättet, när hon upprättar ett eget regelsystem som råder utanför det samhälleliga kontraktet av lagstiftning och moral. En psykologisk ledtråd som inte bör föraktas är naturligtvis att när man i sin vardag möter mer brottslighet och elände än de flesta av oss tack och lov behöver göra, så kan världsbilden förvridas så att man tror att världen statistiskt sett är mer full av ondska än den verkligen är. Om man dessutom har en självbild som säger att jag är den som skall skydda och rädda min omgivning kan jag förstå att det kan mynna ut i att det till och med blir logiskt att kartlägga personer för att förhindra brott.

Men tyvärr så tror jag inte att den förklaringen är tillräcklig, utan att det är ett stort mått av människoförakt som ligger i botten och som också är den utlösande faktorn. Det är skillnad på folk och folk, och vissa folk är det ännu mer skillnad på, för att uttrycka det enkelt. Gamla nyheter. Det är horribelt, och fullkomligt främmande för en kristen människosyn. I det nya förbundet är det inte skillnad på människor utan det finns bara ett folk; Guds folk. En hjord.

 

About Judith Fagrell

Präst i Ardala församling utanför Skara. Döpt, konfirmerad och prästvigd i Skara domkyrka. Ordförande i föreningen tidskriften Evangelium. Kan prata i timmar om kompostering, engelska rosor och spadgrävningens terapeutiska egenskaper.
This entry was posted in Evangelium kommenterar. Bookmark the permalink.

5 Responses to Gamla nyheter

 1. Sven Andersson says:

  Men om jag hade varit polis och sett att vissa personer ofta varit till bekymmer, kunde jag
  också ha tänkt, att det skulle vara praktiskt att ha någon form av ”hjälpreda” nästa gång
  jag måste slita med att utreda ngn kriminalitet.
  Det är kanske inget försvar – men definitivt en förklaring. Glad att jag inte är polis!

  • Judith Fagrell says:

   Det är nog sannerligen inte ett enkel uppgift att vara polis. Och säkerligen kan man tänka att praktiska hjälpredor (exv. listor) kan vara bra i brottsbekämpningen. Problemet här är ju att personerna på listan är registrerade med anledning av etnicitet och inte på grund av någon koppling till brottslighet. Enligt DN´s artikel är det fler än tusen barn på listan. Det är ett brott i Sverige att registrera människor på det sättet, och inte försvarbart. Det jag var ute efter i texten var att lyfta upp det som sker inom oss – och som gäller för alla människor – och den mörka fond som vi faktiskt bär med oss allihop, och som, om vi låter den styra kan få hemska konsekvenser.

 2. LeoH says:

  Jag upplever att händelsen visar att det finns dels reaktionära politiska strömningar inom polisen, dels att delar av dessa strömningar är organiserade. Jag vet inte vad målet varit med registreringen, men befarar det värsta. Vi går mot ett hårdare samhällsklimat i Sverige och Europa och vi kan ju bara tänka oss, när uppgifterna om vilka romerna är och var dom bor, hamnar i händerna på åsiktsfränder utanför polisen.

  • Judith Fagrell says:

   Ja, det är oerhört otäckt. Jag befarar också att det här är långt mer organiserat än vi vill tro, ingen ska inbilla mig att det är ett par-tre personer som sammanställt listan. Det handlar om strukturellt människoförakt. Och polismyndigheten är inte unika, det är en rörelse och en stämning som går igenom hela samhället, finns hos alla människor, men tar olika form.

   • Ulf Hjertén says:

    De flesta av oss bär väl med oss på näthinnan 30-talets hemska förföljerser av judar, romer (zigenare) utvecklingsstörda och samhällsoanpassade. Vi har sett Stasi komma och gå. KGB, CIA, IB och allt vad registrerarna nu kommit ifrån. Allt detta sprunget ur samma avgrundsdjupa människosyn. Tänk om vi och de kunde få ett enskilt samtal med Mästaren vid Sykars brunn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>