Gästblogg: Annika Borg om debattverkstaden

Här gästbloggar prästen och författaren Annika Borg om fredagens skrivverkstad i Djurgårdskyrkan, där hon var inbjuden att berätta hur hon tänkt och jobbat med debattartiklar. Ett verkligt kreativt möte och verkstad.

I fredags startade Tidskriftens Evangeliums serie av skrivarverkstäder. Samarbetet sker med Oscars församling och de vackra rummen i Djurgårdskyrkans övervåning är en passande plats för kreativitet. Prästen Patrik Pettersson lyfte i den inledande andakten fram ordens kraft och profeten Jeremias konstaterande om konsekvenserna av att säga den sanning ingen vill höra. Detta gav en målande inledning till temat, för först ut var genren debatt. Sofia Lilly Jönsson ledde diskussionen och undertecknad hade förmånen att få vara inbjuden som gäst för att delge erfarenheter från mina år i debattens hetluft.

Debatt är en genre som människor kan värja sig lite emot. Det kanske inte alltid är lätt att ta steget och skriva för att uttrycka en åsikt. I skrift blir ju allt definitivt och man måste vara beredd att ta emot motargumenten och stå vid sin åsikt (fast självklart inte in absurdum, alla kan ha fel). Ibland ses debatt som enbart ett ”tyckande” när det i själva verket, som allt annat skrivande, är ett hantverk – ett hårt arbete – som man kan lära sig och som ständigt utvecklas.

IMG_1894För att lyckas som debattör är det några punkter som är viktiga. Den första är att argumenten eller saken du som debattör driver är väl underbyggda. Detta innebär inte att man inte kan få mothugg, den man kritiserar kan förneka det som sägs eller bemöta det med tystnad. Ha alltid på fötterna är således regel nummer ett. Om det är fakta som är utgångspunkten, se till att ha källor som kan bekräfta varandra eller som du dubbelkollat alternativt dokument som svart på vitt visar det du hävdar. När det gäller att driva en tes eller åsikt, pröva argumenten några varv på andra så får du en god övning i att se luckor i ditt eget tänkande. Debatt handlar om både ödmjukhet och skärpa.

En annan punkt är att vara spetsig men inte gå till personangrepp. Egentligen är inte det så svårt om man håller sig till några kriterier: 1. Det är en åsikt eller ett sakförhållande du kan ogilla, inte personen bakom det (jo, det kan man också, men det lämpar sig för kammaren, inte för grova former i offentligheten). Debatt är inte karaktärsmord på andra. 2. Man kan och ska vara hårt granskande mot makthavare, såväl formella som informella. 3. Man ska tala sanning.

Det tillhör genren att vara tuff och spetsig, och det gör texten levande. Men debatt ses därför ibland som något farligt, inte minst i kyrkliga sammanhang. Istället vill man ha det ”mjukare” samtalet. Jag ser debatt som något friskt och viktigt, en livsnerv i kyrka och samhälle. Under skrivarverkstaden talade vi en del om hur kyrkans och kristendomens historia faktiskt är präglad av tuffa debatter som fört tankar och idéer framåt. Martin Luther är ett exempel, ett lags 1500-talets mediestrateg som förstod vikten av att sprida sina texter och krydda dem.

För att få in debattartiklar i större tidningar räcker det inte enbart med att vara välformulerad och ha något viktigt att säga, oftast behövs ett nyhetsvärde eller en vinkel ingen dittills uppmärksammat. Ett exempel vi diskuterade var min debattartikel i Dagens Nyheter från april 2010 om att Victoria tänkte ledas in i kyrkan av sin pappa kungen vid vigseln. Detta stred mot svensk tradition och Svenska kyrkans ordning, skrev jag. Artikeln hade ett nyhetsvärde i bröllopsyran. Jag byggde upp den genom att kontrastera tradition och kungahuset – något vi ju normalt förknippar med varandra -: kungahuset bröt mot traditionen. Artikeln fick stort genomslag såväl här i Sverige som internationellt. Kombinationen Sverige som världens mest jämställda land och patriarkala traditioner väckte intresse och nyfikenhet från andra länder. Kungahuset backade halvvägs, det vill säga kungen ledde in Victoria halva vägen.

Två ämnen utkristalliserade sig som artikelmaterial när arbetet fortsatte i skrivargrupper: Svenska kyrkans sätt att möta psykisk ohälsa och det glapp som växer mellan kyrkans elit och ”gräsrotsnivån”. Grupperna hade arbetat med rubrikförslag och skissat på innehåll och vinklar i tänkbara artiklar. Jag ser fram emot de artiklarna!

Samma dag som skrivarverkstaden gick av stapeln utsågs ärkebiskop Antje Jackelén till hetast i Almedalen av pr-byrån Westander. Är det bra eller dåligt, var en fråga som väcktes hos oss. I Almedalen finns Sveriges nomenklatura av politiker, journalister och makthavare. Är det bra att hyllas av dem? Är det så kyrkan är ett salt i världen? Även det ett ämne för en artikel.

Nu återstår flera skrivarverkstäder, där tidskriften Evangelium vill lyfta ordets kraft och vikt och ta initiativ till diskussioner om angelägna perspektiv på vår samtids kyrka och dess roll. Missa inte dem!

ANNIKA BORG

Nu på fredag sysslar vi med psalmen och välkomnar en ny, hemlig gäst – föranmäl till sofia@tidskriftenevangelium.se om du vill vara säker att få plats. Följ Evangeliums Facebooksida under veckan för uppdateringar om texter inför verkstaden.

This entry was posted in Gästblogg, Rum. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>