Gästblogg: Carl-Johan Falk berättar från Sarajevo, del 3. ”Bli bärare av fred” – samtal med fader Meinolf Wacker

Carl-Johan Falk fortsätter att rapportera från fredsmötet Go4Peace i Sarajevo. Idag har han talat med Meinolf Wacker som är den som ligger bakom mötet. 

Från föreställningen Streetlight som ungdomarna satt upp tillsammans med art performance-gruppen Gen Rosso.
Från föreställningen Streetlight som ungdomarna satt upp tillsammans med art performancegruppen Gen Rosso.

Jag lyckas få till ett kort samtal med fader Meinolf Wacker från Tyskland som sett till att mötet blivit av och också är den som bjöd in oss att komma hit.

För några år sedan träffades vi av en händelse på ett ungdomsmöte i Vadstena. Meinolf, tillsammans med en grupp ungdomar från församlingen i Tyskland, var inbjudna genom Birgittasystrarna och kom att bo i samma hus som oss.

Meinolf kom första gången till Bosnien-Hertzegovina 1995. Han hade som så många andra förfärats över bilderna från kriget som nyhetsrapporteringen förmedlade. Han minns särskilt en liten pojke som grät med utsträckta armar men det fanns ingen som kunde trösta och ge honom den trygghet han behövde. Där föddes viljan att göra något. Många projekt har genomförts. Genom åren har han besökt landet mer än 60 gånger. Innan mötets början har flera arbetat med att renovera hus. Ett annat stort projekt är ungdomscentret i Sarajevo där uppsättningen av Streetlight tagit plats trots att huset ännu knappt är mer än ett betongskal.

Jag frågar Meinolf vad han ser som målet med mötet Go4Peace. Han talar om att dagens ungdomsgeneration är en ny generation människor som söker en ny vision för livet: ett sätt att leva tillsammans med andra. Mötet ska ge inspiration till de som vill finna en väg för att leva det livet.

”– Vi försöker ge utrymme där de kan bli bärare av fred. Vi vill skapa ett öppet rum och ge dem utrymme där, ge dem motto (evangeliet) och känsla (det som i kyrkan benämns som helig Ande) för det här livet.”

När jag frågar Meinolf om hans vision för arbetet i Bosnien-Hertzegovina berättar han om en kväll under mötet där en grupp ungdomar umgicks på ett uppsluppet sätt ute på gården. Han gick fram til dem och såg att de är ungdomar från Kosovo och Albanien. Föräldragenerationen hade aldrig umgåtts med varandra på grund av krigets sår. En av ungdomarna utbrister ”vi är framtiden” och Meinolf tillägger:

”– Ja, men ni är också nutiden.”

Det viktigaste budskapet Meinolf vill förmedla är att Jesu ord ger mening, kraft och glädje.

”– Men Ordet måste reagera med min kropp, i mitt liv.”

Samhället lär oss att vi ska konsumera, äga och samla för att bli lyckliga. Evangeliets budskap är motsatsen; ge så blir du lycklig.

”– Jag uppmanar ungdomarna att vara gåvor.”

Därför uppmuntrar han dem också att tala om sina erfarenheter och ge sin erfarenheter som gåvor.

”– Vi kan ge många utläggningar av bibelordet, men vi måste bli Ordet.”

Carl-Johan Falk, präst i Kiladalens församling

This entry was posted in Gästblogg, Möten. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>