Getsemane

Så kom de till ett ställe som heter Getsemane, och han sade till lärjungarna: ”Sitt kvar här, medan jag ber.” Men han tog med sig Petrus, Jakob och Johannes. Bävan och ångest kom över honom, och han sade till dem: ”Min själ är bedrövad ända till döds. Stanna här och vaka.” (Mark 14)

Jag minns inte när jag läste Min faders hus första gången, det kan ha varit för nästan tio år sen nu. Jag minns att prästen tystnade i predikstolen. Och jag minns tonen i boken.

Tonen är densamma nu när jag läser berättelsen om Arvid igen, men jag har förändrats. Jag märker att jag blir irriterad på Arvid. Han går runt och stampar på samma fläck! Alla sina närstående gör han till birollsinnehavare. Magda har ingen man längre, som Judith påpekade, utan ett litet barn. De små som verkligen är barn blir till skuggor, som såna där bortvända dödbarn på prästtavlor från förr fastän de lever. Sonen Lars har inte yttrat ett ord i hela boken, har ni tänkt på det?

Arvid har fastnat i Getsemane. Och alla runt honom måste stanna och vaka.

Natten före han ska dö ber Jesus att slippa. Hans mänsklighet sliter i honom. Ingen vill dö, inte egentligen. Efter att två gånger ha gått och väckt sina sovande lärjungar bestämmer han sig ändå: ”Det räcker nu. Stunden är inne, Människosonen skall överlämnas i syndarnas händer. Stig upp, låt oss gå.”

Jag tror att Jesus lyssnar. När man har hört Gud så kan man inte låtsas som om man inte har hört. Men Arvid kommer inte vidare. I varje fall inte än. Kanske lyssnar han inte tillräckligt efter svaren på sina rop. Tystnaden i honom är ointaglig, inte ens äktenskapet rår på den, inte heller barnen.

(Vi har nu läst fram till s 180 i pocketutgåvan av Min faders hus av Kerstin Norborg.)

About Sofia Lilly Jönsson

Musikvetare och kulturskribent i Stockholm, chefredaktör och ansvarig utgivare för Evangelium. Döptes en månad gammal, förstod varför trettio år senare.
This entry was posted in Evangelium, Läsecirkel. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>