Knoppar brister

 

Torestorps pastorat, Järfälla församling, St Ansgars församling, Södra Ljunga församling, Växjö stiftskansli, Trosa församling, Södertälje församling, Kalmar pastorat – välkomna som prenumeranter!

Någon sa, liksom förvånat: Det ni gör är ju att vända er till den riktiga kyrkan, den som finns därute.

Jo precis.

Och vi vill inte vänta. En av världens rikaste kyrkor, landets största och äldsta organisation, detta oändligt stora värde – och så finns det inte en riktig kulturtidskrift som gräver djupt i jorden. Signum, Nod, Pilgrim finns, men för svenskkyrklig tradition finns ingen. Vad handlar det om? Om det vill tidskriften Evangelium berätta, nu!

Bilden på tulpanerna som nästan slagit ut är tagen utanför den gamla baptistkyrkan i Huddinge centrum. Några stenkast därifrån stod Villa Björkebo där Karin Boye växte upp. Det huset finns inte kvar längre, men skogen där hon lekte är densamma, på Paradisberget i kvarteret Paradiset där kyrkan står. Kyrkan byggdes 1929 av den entusiastiska församlingen. I slutet av 1900-talet flyttade församlingen ut och sålde huset till kommunen. Medlemmarna hade blivit alltför få och alltför gamla för att orka driva verksamheten vidare.

Det sista som byggdes under församlingens tid var en hiss. De som var kvar orkade inte längre gå uppför berget.

Visst gör det ont när knoppar brister. Berättelsen om bapistkyrkan som en gång var Huddinges enda folkrörelsebyggnad är en berättelse om växandets villkor. Det finns inga färdiga svar men någonting gick upp och kom ner. Och tulpanen som skjuter fart och bildar knopp och går i blom kommer att dö – men under marken ligger löken redo för nya vårar. Ruvar huset på samma vis på en väckelse som ännu inte syns?

Hur som helst, någonstans, finns det liv. Det måste vi tro på.

About Sofia Lilly Jönsson

Musikvetare och kulturskribent i Stockholm, chefredaktör och ansvarig utgivare för Evangelium. Döptes en månad gammal, förstod varför trettio år senare.
This entry was posted in Läsare. Bookmark the permalink.

Comments are closed.