Om debatt

Upptäckte genom förtjänstfull automatisk länkning av webbsidor i den lilla rutan på Evangeliums förstasida att den sverigedemokratiske prästen Axel W Karlsson skrivit ett svar på Jan Eckerdals text om SD:s kyrkoprogram från 2009 (det fanns inget senare att hitta). Det var ju bra. Att Karlsson skrev, länkade och att jag upptäckte att texten var publicerad på en blogg, alltså. Jag uppmanade honom till det nämligen när han skrev till mig för ett tag sedan med debattartikeln.

Jag tycker att det är bra att det skrivs vidare från Evangeliums artiklar, men tidskriften har inga debattsidor. Jag skulle vilja uppmana dig att publicera texten någon annanstans, på en egen blogg eller någon annan hemsida, så uppmärksammar jag publiceringen på vår redaktionsblogg med några egna kommentarer. Vore det en möjlighet för dig?

Vänliga hälsningar,

Sofia Lilly Jönsson
Chefredaktör

Jag fick inget svar på det, men tydligen uppskattades inte mitt svar. ”Nättidningen vägrar publicera min replik – mer demokratisk än så är inte ”Evangelium”, har Axel W Karlsson skrivit lite surt i kommentarsfältet under sin text. Men det är en felaktig tolkning av vad demokrati är.

Evangelium vill se en fördjupad idédebatt om svenskkyrkliga frågor. Det betyder att de argumenterande texter som vi publicerar i tidskriften ska vara självständiga och göra något mer än gå i svaromål till andra texter, ta in fler källor, tillföra något till samtalet i vid mening. Det redaktionella arbetet sträcker sig i de flesta fall längre än att en text helt enkelt antas; redaktör och skribent arbetar tillsammans med en artikel från den första idén till sista korret. Och i slutändan bestämmer jag som redaktör och ansvarig utgivare vem som får skriva vad på tidskriftens sidor. Det hör till de grundläggande förutsättningarna för yttrandefriheten, som i sig är en förutsättning för just demokrati, att det finns någon som är ansvarig för publikationen.

Det finns också så många andra ställen att publicera kommentarer på, bloggar är ett utmärkt påfund som vem som helst kan starta själv, så Evangelium behöver inte erbjuda ännu en plats. Det finns alltså inget behov av debattsidor just i Evangelium. Nätet är oändligt.

Dessutom syftar kulturtidskriften till skrivande i ett annat tempo än debattsidan. Kommentarer skrivs fort, kulturartiklar skrivs långsamt. De flesta kulturtidskrifter med utgivning fyra gånger om året fungerar såhär. Om jag exempelvis vill kommentera Fronesis artiklar så gör jag inte det i nästa nummer av Fronesis, för då har de gått vidare till nästa tema. Så gör vi med.

Meningen med kulturtidskriften är att ge plats åt samtalet i samhället. Att samla debatten under ett tak vore också en slags kontroll. Tvärtom är det just som en starkt subjektiv röst med en tydlig avsändare som kulturtidskriften kan bidra till samhällets demokratiarbete. Om man vill läsa mer om det här kan man läsa lagtexten Tryckfrihetsordningen eller en enklare introduktion från SIDA om demokrati, yttrandefrihet och tryckfrihet.

About Sofia Lilly Jönsson

Musikvetare och kulturskribent i Stockholm, chefredaktör och ansvarig utgivare för Evangelium. Döptes en månad gammal, förstod varför trettio år senare.
This entry was posted in Om Evangelium. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>