Rationaldagen?

Lars Ryding i SvD: ”Idag tänker jag på allt elände som människor i världen ställt till med i nationens namn. Historieböckerna är fyllda av sådant och det finns sorgligt nog gott om pågående exempel.”

Intressant att få läsa en artikel kritisk mot nationalismen idag. Det brukar annars ofta vara ”religionen” som får klä skott för krig och världens ondska. I många historieverk bildades nationerna som ett slags ”svar” på det och ett sätt att tämja religionen. Så enkelt var det naturligtvis inte. De omtalade religionskrigen på 1600-talet var i hög grad en effekt av de framväxande nationalstaternas formering. Överallt där makt ansamlas finns risk för våldsamma konflikter, oavsett om det sker i en religions eller en stats namn.

Kan vi vara glada över Sverige ändå? Javisst, men det är nyttigt att behålla en viss kritisk distans till varje maktapparat. Även en sådan som kyrkan.

För den som vill fördjupa sig kring detta med nationalstaten ur kyrkohistoriskt perspektiv kan jag bland annat rekommendera Adrian Hastings ”The construction of nationhood”.

About Pär Parbring

Präst i Skellefteå Sankt Olovs församling. Döpt i Svenska kyrkan, uppvuxen och konfirmerad i katolska kyrkan. Rekonverterade och blev präst. Fortfarande en ganska katolsk lutheran. Snöar lätt in på många saker, allt från enstaka grekiska ord i bibeln till mixtrande med android-mobiler.
This entry was posted in Evangelium kommenterar. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>