Skrivverkstad i Djurgårdskyrkan: Debatt, 4 juli citat #3

”Sommarens vigsel mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling har skapat en bröllopsyra i landet. En del rynkar på näsan, och menar att medierna är för hovsamma eller att de trissar upp stämningen till orimliga höjder. Men faktum är att bussarna från städer och samhällen runt om i Sverige sedan länge är chartrade för att ta människor, som hoppas på en glimt av begivenheten, till huvudstaden. Och att ingen ort med självaktning saknar bröllopsbutiker med glänsande klänningar och tyll. Intresset är stort, inte bara på grund av mediernas bevakning.

Men när vigseln äger rum i Storkyrkan i Stockholm den 19 juni kommer antagligen inte brudparet att följa vare sig svensk tradition eller Svenska kyrkans ordning.”

Prästen och teologie doktorn Annika Borgs debattartikel i DN för fyra år sedan om kungens brudöverlämning av Victoria gav inte upphov till en serie svar och repliker, men det blev en stor debatt som spred sina ringar in i andra medier och till sist också påverkade kungahuset att förändra den ursprungliga planen – kungen gick med sin dotter halvvägs in i kyrkan.

Debattartikelns förmåga att bilda opinion för en sakfråga är en av dess viktigaste uppgifter. Oftast går det inte såhär bra och fort, utan en debattör kan behöva skriva många fler texter och lägga mer krut, till exempel skaffa understöd av flera undertecknare, för att vinna gehör för sin fråga.

Läs om Borgs ursprungsartikel i DN. Hur är den uppbyggd? Vem vänder den sig till? Varför blev den så framgångsrik, tror du?

This entry was posted in Evangelium. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>