Skrivverkstad i Djurgårdskyrkan: Debatt, 4 juli citat #4

”I den diskussion som följt efter ärkebiskopsvalet har denna linje fullföljts från tongivande teologers håll. De som ställer frågor är inte enbart oförstående, utan spärrvakter, fundamentalister, konservativa, trospoliser, tillhör fobiska falanger, är försåtliga och ohederliga. Den som vill veta hur någon kommer fram till sitt synsätt eller sin övertygelse, alltså hur själva det intellektuella arbetet går till och vilka dess ingredienser är, avvisas som någon som vill ha tvärsäkra, förenklade och svart-vita svar. Men några sådana svar är det inte som har efterfrågats, utan en diskussion om vad och hur man tror och tänker. För teologin, precis som för filosofin, är det självfallet grundläggande att definiera begrepp, se hur argument och slutsatser hänger ihop.”

(Annika Borg ”Nedrustad teologi bakom debattens haveri”, Dagens Nyheter 2013)

En ledartext av Lena Andersson fick svar av Ann Heberlein, som fick svar av Annika Borg i den här diskussionen förra året om ”dunbolsterteologi” som Lena Andersson kallade det i sin ursprungstext. I den här texten är Annika Borg inte ute efter en enda, tydligt avgränsad sakfråga, som den om kronprinsessans bröllop. Här målas med en bredare pensel – detta är kulturdebatt, en slags prövande men inte mindre åsiktsfast debattkultur.

Någon ser någonting, pekar ut tendenser, ger exempel. Man gör det för att hävda principer och kritisera problem, och för att positionera sig så att andra kan läsa och ge sig in i debatten de med. Här är opinionsbildningen viktig. En ensam debattör kan inte driva stora, komplicerade förändringar ensam. Man måste vara flera som ger sig in  debatten och visar att åsikterna är förankrade hos många. Det är det som Annika Borg gör här med Lena Andersson, backar upp henne gentemot Ann Heberlein och ger ateisten Andersson prästerlig tyngd.

I morgon ses vi i Djurgårdskyrkan kl 12 för sommarens första skrivverkstad – kom ihåg att det är bara ni som mejlat i förväg som säkert har bokat plats. I skrivandes stund finns det dock rum för fler. Hör av er till Sofia på sofia@tidskriftenevangelium.se!

This entry was posted in Evangelium. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>