Sveriges första kärlekskatedral

prideikon_1384332902
Domprost Mats Hermanssons prideikon

När jag var nitton flyttade jag till Gotland. På 19-åringars vis blev jag stormförälskad i en kille som krossade mitt hjärta och för evigt gjorde Visby till platsen för bitterljuv ungdom och kärlekssorg. Almedalen, till exempel. Jag vet ju att de har en politikervecka där i juli varje år, men den viktigaste platsen i den parken är inte scenen utan en liten kulle med utsikt mot havet bredvid en parkeringsplats.

Den kullens relika betydelse uppmärksammas alldeles för lite i medierna men nu har nog turen vänt, för Visby domkyrkoförsamling har slagit på stort och ska göra S:ta Maria till ”Sveriges första kärlekskatedral”. I en platsannons för några månader sedan sökte man en informatör som skulle arbeta med detta:

Som exempel på framtida arbetsuppgifter vill vi nämna vår ambition att Visby domkyrka ska bli Sveriges första kärlekskatedral. Oavsett var man bor och oavsett sexuell läggning ska det vara naturligt att komma till Visby för att manifestera sin kärlek. Hur ska vi gå till väga, vilka samarbetspartner behövs, vad ska vi tänka på? Välkommen i det arbetet!

Vad ni ska tänka på? Kul att ni frågar. Man gör så att man går omkring en hel kväll i Visby och pekar på hus och säger till den andra att allt är vackert och sen på slutet av kvällen blir man dumpad. Det är så man manifesterar sin kärlek i Visby.

Hur ni ska gå tillväga? Visby stift hade tidigare en karta över alla kyrkor som finns på ön. Det finns också en pilgrimsvandring från östra sidan av Gotland till Visby på den västra. Ett naturligt komplement vore nu att domkyrkoförsamlingen tryckte upp kartor över ön med promenaden man går sista kvällen. Det är en väldigt vacker väg så turisterna kommer nog att tycka om kartan – synd bara att den slutar med att de går hem själva, så att säga. Men men, sådan är kärleken.

Oavsett var man bor och oavsett sexuell läggning ska det vara naturligt att komma till Visby för att manifestera sin kärlek. Så jag antar att det bara är för Visby domkyrko att sätta igång. Och de behöver inte fundera längre över vilka samarbetspartner som behövs – jag är bara ett telefonsamtal bort.

 

Läs också: Intervju i Kyrkans Tidning med domprost Mats Hermansson om domkyrkan som landets första regnbågsmärkta kyrka.

About Sofia Lilly Jönsson

Musikvetare och kulturskribent i Stockholm, chefredaktör och ansvarig utgivare för Evangelium. Döptes en månad gammal, förstod varför trettio år senare.
This entry was posted in Evangelium kommenterar, Svenska kyrkan. Bookmark the permalink.

3 Responses to Sveriges första kärlekskatedral

 1. KG Sjögren says:

  S:ta Maria i Visby får finna sig att byta skepnad ofta. Det är inte så länge sedan den (hon) förklarades vara en ”ungdomens katedral”. Vad kommer härnäst? Är förresten inte varje kyrka/katedral i sig själv en kärlekens d:o. Den vittnar ju i sten eller trä om Jesu självutgivande kärlek i hans offerdöd på korset.

  • Sofia Lilly Jönsson says:

   Jo, man tycker ju det. Jag skrev det här för att visa hur problematiskt det är att göra den lyckliga parrelationen till norm för vad kärlek är. Överallt egentligen, men särskilt i en kyrka där kärlek är ett annat begrepp.

 2. Alva says:

  ”Det är egendomligt med kärleken. Det hör liksom till dess väsen att lida. Och den största kärleken lider allra mest.” Arnold Norlind.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>